Skip to main content

Zdravé recepty z Probio

Bramborové noky 3 – 4 porce

500 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných

1 vejce

2 lžíce bramborového škrobu

110 g (+/- 10 g) polohrubé mouky pšeničné Probio + na podsypání

Sůl

Postup:

Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte. K bramborám přidejte vejce, škrob, polohrubou mouku, větší špetku soli a zpracujte těsto. Pokud je příliš řídké a lepivé, zpracujte ještě trochu polohrubé mouky.  Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.

Noky z bramborového těsta můžete vytvořit různými způsoby. Jedním z nich je vykrajování těsta lžičkami. Další možnost je vyválet těsto na pomoučeném vále na hada silného asi 1,5 cm. Z těsta odkrajujte špalíčky dlouhé asi 1,5 – 2 cm. Další možností je odtrhávání kousků těsta a vyvalování kuliček o průměru asi 2 cm. Kuličky pomoučněte a poté jednu po druhé pomocí hřbetu vidličky jen lehkým tlakem přimáčkněte a táhněte od rukojeti k hrotům. 

Noky vařte 3 minuty. Poté sceďte a přendejte na talíř.

Noky se špenátem a rajčaty 2 porce

1 cibule

1 lžíce olivového oleje Biolinie

6 kousků sušených rajčat naložených v oleji

2 stroužky česneku

4 hrsti baby špenátu

8 cherry rajčátek

1 lžička najemno pokrájeného tymiánu

2 porce uvařených noků

Sůl

Čerstvě mletý pepř

Sýr feta  

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, najemno pokrájený česnek a chvíli restujte, aby se česnek rozvoněl. 

Přidejte špenát, překrájená rajčata, tymián, špetku soli a pepře a míchejte, dokud špenát neovadne. Nakonec přidejte noky a krátce prohřejte.

Na talíři posypejte rozdrobeným sýrem.

Noky se zelím, řepou a tofu 2 porce

1 větší nebo 2 malé bulvy červené řepy

Olivový olej

Sůl

  1 cibule

200 – 250 g kysaného zelí Probio

¼ lžičky drceného kmínu Probio

100 g uzeného tofu

1 lžíce najemno nastrouhaného křenu

2 porce uvařených bramborových noků

Postup:

Oloupanou řepu nakrájejte na drobné kostky (velké asi 1 – 1,5 cm). V misce zakápněte trochou olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C doměkka.

Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Zelí překrájejte a vložte do hrnce. Přidejte drcený kmín, osolte a podlijte trochou vody. Pod poklicí duste 10 – 15 minut.

K zelí přidejte uvařené noky, upečenou řepu, nastrouhaný křen a promíchejte. Tofu nakrájejte na drobné kostky a na trošce oleje orestujte.  Noky naservírujte na talíře a posypejte tofu.

Žitné dalamánky

Doba přípravy: 20 minut + kynutí

Ingredience na 4 dalamánky

250 g žitné chlebové mouky Probio

50 g špaldové chlebové mouky Probio

Větší špetka soli

Špetka drceného kmínu

15 g droždí

160 ml teplé vody

½ lžičky cukru třtinového Probio

30 g olivového oleje Biolinie

Kmín na posypání Probio

Postup:

Mouky smíchejte se solí a kmínem ve větší míse.

Droždí rozmíchejte v teplé vodě s cukrem. V mouce udělejte důlek a doprostřed vlijte vodu s droždím. Nechte kvasnice 15 minut pracovat.

Poté přilijte olej a zpracujte těsto. Těsto nechte v míse pod utěrkou kynout hodinu. Pak těsto vyklopte, propracujte a rozdělte na 4 stejné díly. Z každého uválejte dalamánek a položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vodou, párkrát nařízněte ostrým nožem a posypejte kmínem. Nechte na plechu kynout 15 – 20 minut.  Dalamánky pečte při 180 °C (horkovzduch) 30 minut.

Bon Appétit