Připravte si dokonalý šálek černého čaje po vzoru čajových mistrů Ahmad Tea.
Když v roce 1908 vynalézavý obchodník s čajem Thomas Sullivan vytvořil malé hedvábné sáčky, dal pití čaje další významný rozměr. Ačkoli je původně vytvořil jen jako jednorázové sáčky pouze s malou ochutnávkou, mnozí jeho obchodní partneři jejich význam pochopili tak, že si dali celý tento sáček do konvice s horkou vodou. A tak dal Sullivan vzniknout porcovanému sáčkovému čaji, který dnes znají lidé po celém světě.
Ať už preferujete sáčkový čaj nebo sypaný, existují pravidla, která je dobré při jeho přípravě, servírování i konzumaci dodržovat. Pokud mu totiž věnujete trochu péče a pozornosti, stane se z průměrného šálku čaje lahodný nápoj.
Voda – základ života a čaje
Základ dobrého čaje spočívá ve vodě. Ideální je použít tu filtrovanou, která je zbavená chloru a dalších přísad, které ovlivňují její chuť. Pokud ji zrovna nemáte po ruce, použijte čerstvě natočenou kohoutkovou vodu. Právě čerstvá voda je pro správnou přípravu čaje nezbytností - pamatujete na to, že čím víckrát vodu převaříte, tím horší výsledek bude. Společně s vodou je důležitý i stupeň ohřevu, máte-li možnost, vařte vodu v elektrických rychlovarných konvicích, které jsou vybaveny možností stupňů bodu varu. Ne pro všechny čaje je totiž ideální teplota 100 °C, například zelenému ochucenému čaji stačí pouze 90 °C.
Doba louhování
Pokud jste se rozhodli pro porcovaný tedy sáčkový čaj, obecně platí, že černý a zelený čaj (ochucený či neochucený) by se měl louhovat 3 - 5 minut. Doporučuje se vždy řídit pokyny na balení daného čaje. V případě bylinných čajů je obecně doporučováno louhovat je 5 a více minut, aby se uvolnily všechny blahodárné složky.
Pro pití je ideální porcelán či sklo
Celý čajový zážitek samozřejmě podtrhne i to, z jakého šálku či hrnečku se čaj pije. Ideální je zvolit porcelán či sklo. Naopak ne moc vhodné jsou kovové materiály, což platí i pro míchání - pokud mícháte čaj kovovou lžičkou, hned po zamíchání byste ji měli ze šálku či hrnku vytáhnout.
Tip závěrem: víte, v jakou denní dobu si dopřát jednotlivé druhy čajů?
Pro ranní probuzení je ideální černý čaj ENGLISH BREAKFAST. Jedná se o jednu z nejpopulárnějších černých čajových směsí, která je po celém světě nedílnou součástí snídaně. Černý čaj EnglishBreakfast od značky Ahmad Tea je pečlivě vybranou kombinací tradičních černých čajů. Indický Assam dodává čaji jeho zlatavou barvu a plné aroma. Směs je doplněna o Ceylon, který dodá osvěžující chuť, a robustní keňský čaj. Jeho typická intenzivní a výrazná chuť po ránu probere jak chuťové tak čichové smysly. Protože jde skutečně o silnou chuť, bývá tento čaj často zjemňován mlékem a cukrem, případně medem. Čajový sáček EnglishBreakfast zalévejte vodou vroucí na 100 °C a louhujte jej 3 – 5 minut.
EnglishBreakfast od značky Ahmad Tea 20 ALU sáčků je k dostání v běžných prodejních sítích za doporučenou prodejní cenu 82,90 Kč
Pokud si rádi dopřejete během nabitého pracovního dopoledne energetickou vzpruhu, pak je ideální volbou černý čajEARL GREY. Jeden z nejznámějších a zároveň nejoblíbenějších černých čajových směsí se vyznačuje svojí výraznou chutí s jemnými citrusovými tóny bergamotu.Je ideální pro dopolední či odpolední vzpruhu. Pro tento čaj je doporučovaná teplota varu 100 °C a doba louhování 3 – 5 minut. Jeho původní chuť je možné podtrhnout plátkem citrónu, tím se z šálku čaje stane příjemné povzbuzení či osvěžení v britském stylu.
Černý čaj Earl Grey od značky Ahmad Tea je kombinací černých čajů z východní Afriky a Indie. Základem jsou lístky z keňských čajovníků, právě ty mu dodávají jeho výraznou a osvěžující chuť. Pro exotickou citronovou vůni je přidáno speciální bergamotové aroma.
Earl Grey od značky Ahmad Tea 20 ALU sáčků je k dostání v běžných prodejních sítích za doporučenou prodejní cenu 82,90 Kč
Každý má svůj odpolední moment pohody, pro který hledá něco skutečně dobrého. Přesně pro tyto okamžiky je ideální černý čaj DARJEELING, který je považován za šampaňské mezi čaji. Jeho jedinečnost z něj dělá jeho plná a bohatá chuť s jemným podtónem orientálního muškátu. Oblast Darjeeling se nachází v indickém pohoří Mahábhárata zhruba ve dvou tisícové nadmořské výšce, což je pro pěstování čaje velmi zajímavá oblast. Čaj se navíc pěstuje pouze v určitých ročních obdobích, které mu dodají jeho jedinečný charakter. V čaji Darjeeling je jen to nejlepší - při sběru jsou sklízeny pouze horní lístky a pupeny čajových keřů.
Černý čaj Darejeeling od značky Ahmad Tea se vyznačuje jemnou, ale zároveň celistvou chutí. Čajová směs je mixem výpěstků z různých ročních období. První sklizeň probíhá na jaře, kdy mají mladé lístky svěží květinový charakter. Letní sklizeň dodá čaji bohaté tóny muškátu. Výsledkem je šálek zlatavého čaje s plnou bohatou chutí a svěžím květinovým charakterem, která nepotřebuje žádné další přísady v podobě mléka, citrónu ani dalších ingrediencí. Pro skutečný požitek z tohoto čaje zalijte sáček vodou vroucí na 100 °C a nechte jej louhovat 3 – 5 minut.