Proč fermentace?
Fermentace potravin, jinými slovy kvašení potravin, je řízená přeměna potravin využívající mikroorganismy, jako jsou bakterie mléčného kvašení, kvasinky nebo ušlechtilé plísně, za účelem prodloužení trvanlivosti, zvýšení stravitelnosti a vylepšení výživových a chuťových hodnot potravin.
Živé fermentované potraviny z přírodních ingrediencí obsahují mimořádné množství prospěšných mikroorganismů, vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů, přírodních antibiotik a antivirotik, antimutagenů a jiných prospěšných látek, které společně příznivě ovlivňují lidské zdraví díky zlepšení zažívání, příjmu živin, imunity, metabolismu, detoxikace, kardiovaskulárního systému, pokožky, emocionálního stavu a zvýšení energie.
Prospěšné mikroorganismy a látky jsou obsaženy ve fermentovaných potravinách ve výrazně vyšším množství, a mají tak výrazně příznivější vliv na lidské zdraví, než v nefermentovaných potravinách (např. v syrové nebo vařené zelenině). Fermentace navíc snižuje obsah toxinů, antinutrientů a škodlivých mikroorganismů ve fermentovaných ingrediencích. Fermentace dále vytváří širokou škálu aromatických kyselých chutí, které lze využít k dochucení ostatních potravin.
Jsme pražská rodinná fermentárna Ferco - vyrábíme přírodní živé fermentované jídlo a pití!
Ferco vyrábí fermentované potraviny výhradně živé, tedy bez tepelných úprav a sterilizace ničící prospěšné látky a mikroorganismy, přírodní, proto vždy bez umělých přídatných látek, a pouze z rostlinných ingrediencí.
V čem je Ferco unikátní? Kvalita zaručující maximální zdravotní prospěšnost a chuťový zážitek je pro Ferco nejvyšší prioritou! Používá kvalitní ingredience. Na rozdíl od většiny ostatních výrobců fermentuje v kameninových nádobách s minimem nerafinované himalájské soli. V případě kimchi používá pouze přírodně fermentovanou sójovou omáčku a přidává superpotraviny jako miso, houbu shiitake a lahůdkové droždí. Při výrobě fermentované limonády používá pouze vodu, fermentační kulturu, nerafinovaný třtinový cukr a ovoce.
Kimchi - královna fermentovaných potravin
Jeden z nejžádanějších produktů Ferca je kimchi, tradiční korejská kvašená zelenina považovaná díky své návykové chuti a prokázaným zdravotním přínosům za královnu fermentovaných potravin. Ferco vyrábí kimchi v klasické pálivé variantě a jako průkopník na českém trhu začalo před roky vyrábět i alternativní nepálivou variantu. K základním ingrediencím kimchi tradičně patří pekingské zelí, cibule, bílá ředkev, jarní cibulka, mrkev, česnek, zázvor, rýžová mouka a korejské chili, které jsou dále doplněny ingrediencemi, které se můžou u různých výrobců lišit. Ke vzniku typického výrazného aroma kimchi přispívá rybí omáčka, místo které Ferco používá přírodně fermentovanou sojovou omáčkou a miso.