Skip to main content

Úžasná chuť a zdravotní přínosy živých fermentovaných potravin

Proč fermentace?

Fermentace potravin, jinými slovy kvašení potravin, je řízená přeměna potravin využívající mikroorganismy, jako jsou bakterie mléčného kvašení, kvasinky nebo ušlechtilé plísně, za účelem prodloužení trvanlivosti, zvýšení stravitelnosti a vylepšení výživových a chuťových hodnot potravin. 

Živé fermentované potraviny z přírodních ingrediencí obsahují mimořádné množství prospěšných mikroorganismů, vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů, přírodních antibiotik a antivirotik, antimutagenů a jiných prospěšných látek, které společně příznivě ovlivňují lidské zdraví díky zlepšení zažívání, příjmu živin, imunity, metabolismu, detoxikace, kardiovaskulárního systému, pokožky, emocionálního stavu a zvýšení energie.

Prospěšné mikroorganismy a látky jsou obsaženy ve fermentovaných potravinách ve výrazně vyšším množství, a mají tak výrazně příznivější vliv na lidské zdraví, než v nefermentovaných potravinách (např. v syrové nebo vařené zelenině). Fermentace navíc snižuje obsah toxinů, antinutrientů a škodlivých mikroorganismů ve fermentovaných ingrediencích. Fermentace dále vytváří širokou škálu aromatických kyselých chutí, které lze využít k dochucení ostatních potravin.

Jsme pražská rodinná fermentárna Ferco - vyrábíme přírodní živé fermentované jídlo a pití!

Ferco vyrábí fermentované potraviny výhradně živé, tedy bez tepelných úprav a sterilizace ničící prospěšné látky a mikroorganismy, přírodní, proto vždy bez umělých přídatných látek, a pouze z rostlinných ingrediencí.

V čem je Ferco unikátní? Kvalita zaručující maximální zdravotní prospěšnost a chuťový zážitek je pro Ferco nejvyšší prioritou! Používá kvalitní ingredience. Na rozdíl od většiny ostatních výrobců fermentuje v kameninových nádobách s minimem nerafinované himalájské soli. V případě kimchi používá pouze přírodně fermentovanou sójovou omáčku a přidává superpotraviny jako miso, houbu shiitake a lahůdkové droždí. Při výrobě fermentované limonády používá pouze vodu, fermentační kulturu, nerafinovaný třtinový cukr a ovoce.

Kimchi - královna fermentovaných potravin

Jeden z nejžádanějších produktů Ferca je kimchi, tradiční korejská kvašená zelenina považovaná díky své návykové chuti a prokázaným zdravotním přínosům za královnu fermentovaných potravin. Ferco vyrábí kimchi v klasické pálivé variantě a jako průkopník na českém trhu začalo před roky vyrábět i alternativní nepálivou variantu. K základním ingrediencím kimchi tradičně patří pekingské zelí, cibule, bílá ředkev, jarní cibulka, mrkev, česnek, zázvor, rýžová mouka a korejské chili, které jsou dále doplněny ingrediencemi, které se můžou u různých výrobců lišit. Ke vzniku typického výrazného aroma kimchi přispívá rybí omáčka, místo které Ferco používá přírodně fermentovanou sojovou omáčkou a miso.

Bon Appétit