Skip to main content

Tradičně uzené ryby v srdci Brna

Jsme rodinná firma založená na lásce a respektu k rybám a vycházíme z osobních zkušeností se zpracováním ryb v zahraničí. Udíme malé dávky ryb, aby každý filet, který projde našima rukama dostal péči, kterou si zaslouží. Navazujeme na tradiční způsob uzení, ale ke každému filetu přidáváme kousek vlastní originality. 

Trnečka Smoked Fish navazuje na severské dědictví tradičního uzení ryb studeným kouřem a vrací se k poctivé ruční malovýrobě namísto mechanizované velkokapacitní produkce. Každému filetu je u nás věnována pozornost a péče, kterou si zaslouží. Díky bohatým zkušenostem, osobnímu kontaktu s procesem produkce a neustálému zdokonalování vzácných dovedností přináší naše firma na český trh kombinaci severské tradice, autenticity a dokonalého gastronomického zážitku.

Upřednosňujeme ryby od malých českých sádkařů, kteří chovají ryby s nižší hustotou osazení, zajišťují zdravější režimy krmení a lepší přírodní podmínky. Výsledkem je záruka zdravé a vysoce kvalitní ryby s krásnou strukturou masa, přirozeným zabarvením a výbornou chutí, která je ideální vstupní surovinou pro naši udírnu. 

Všechny ryby, které putují do udírny prochází zkušenýma rukama Stanislava Trnečky, který je spolu s malým týmem transformuje do delikátních uzených pokrmů.

Celý proces výroby od chovu ryb, přes jejich zpracování až po expedici odběratelům je ručně dělaný a je prováděn s maximální pečlivostí.

Nejvýznamnějším ukazatelem kvalitních uzených ryb - na který je v naší udírně kladen největší důraz - je zachování čerstvosti, struktury a plnosti chuti u každého jednoho filetu. A tak je poctivě dbáme na každý krok výroby.

Jakmile se vyfiletovaná ryba naloží do soli nebo marinády, proces uzení začíná, čas se zpomalí a zavládne klid. Po marinaci jsou filety po menších dávkách uloženy v jednotlivých patrech udírny a prochází tichou a pomalou proměnou. Uzení trvá tak dlouho, jak je potřeba. Správně vyuzený filet se stává štíhlejším, plným chuti a jeho struktura a přirozená kvalita jsou zachovány.

Tenký plátek jemně ukrojený až ke kůži filetu je výsledkem dlouhého udícího procesu, na který se vyplatí počkat.

Hlavním artiklem naší produkce jsou ryby z čeledi lososovitých, tedy Pstruh duhový a Siven americký. Tyto ryby mají pevnou struktura masa a ideální obsah tuku a jsou tak ideální pro naši udírnu. 

Naše produkty

Pstruh lososovitý na soli/Siven americký na soli

Pstruh lososovitý na červené řepě/Siven americký na červené řepě

Bon Appétit

Trnečka Smoked Fish