Dříve lidem nic jiného ani nezbývalo. Jedli to, co se v přírodě nebo v hospodářství zrovna nabízelo, co rostlo a zrálo. Čerstvé jahody v lednu mohla domů přinést snad jen pohádková Maruška. Že to byla nuda? Podle našich dnešních měřítek možná ano, stravování podle ročních dob ale šlo ve skutečnosti našim předkům k duhu. A když si z nich vezmeme příklad, zjistíme, že takovou úpravou jídelníčku můžeme vyřešit mnoho zdravotních problémů a zlepšit celkovou kondici.
Jak se stravovat na jaře
Přelom ledna a února lze označit za měsíce pozdní zimy. Většina z nás v těchto měsících pocítí značnou únavu a pokles odolnosti vůči nemocem, typický důsledek nedostatku slunečního svitu a pro zimní měsíce typického „hřešení“ v podobě jednoduchých cukrů a bílé mouky. Pokud si přejeme ve zdraví a plní energie přejít ze zimy do jara, doporučuje se začít plynule měnit stravovací režim hned ze začátku jara.
Jaro je období lehkosti, je tedy vhodné omezit dlouze vařená a pečená, těžká masitá jídla na minimum. Významnou roli v jarním jídelníčku hrají bylinky, výhonky a první zelené listové rostlinky, nabité vitaminy a minerály. Příkladem může být třeba pažitka, jitrocel, kopřiva, pampeliška, jarní cibulka, nespočetné druhy salátů, čekanka, kerblík, natě celeru, kedlubny apod. Jako hlavní jídla jsou vhodná zeleninová rizota, bulgur, pohanka a luštěniny.
„Hovězí a vepřové maso bychom měli co nejvíce omezit a pokud se bez masa opravdu neobejdeme, dát přednost krůtímu a králičímu. Ideální je ale maso na 4 až 8 týdnů úplně vynechat. Totéž platí i pro mléko a výrobky z něj,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Pokud ani bez nich nevydržíme, dejme si raději zakysané mléčné výrobky. Naše tělo nám poděkuje, pokud snížíme příjem lepku a obilovin podléhajících plísním (pšenice, žito, oves), cukrovinek, slazených limonád, uzenin, polotovarů a také alkoholu a nikotinu.
Co lze naopak jen doporučit, to jsou luštěniny (čočka, červená čočka, fazole, hrách, cizrna), obiloviny (rýže, kuskus), zelenina (domácí kysané zelí a šťáva z něj, brokolice, květák, celer, cibule, česnek, listová zelenina, baby špenát) a zeleninové šťávy (šťáva z červené řepy), některé druhy ovoce (např. borůvky), semínka (chia, lněná, dýňová) a za studena lisované oleje (lněný, konopný, dýňový). Skvělou náhradou za maso můžou být ryby, které bychom si měli dopřát aspoň jednou nebo dvakrát za týden. Jako vynikající, a přitom nutričně hodnotné snídaně poslouží obilné kaše (jáhlová, rýžová nebo amarantová).
Vitaminová jarní vzpruha
Některé vitaminy a minerály, kterých máme po dlouhé zimě chronický nedostatek, je těžké doplnit výhradně z potravin. Doporučujeme proto kvalitní doplňky stravy, především na doplnění vitaminů C a D, koenzymu Q10, selenu a zinku, to vše v bioaktivní formě.
Pro celkové zesílení organismu je vhodné podpořit funkci a stimulaci jater užíváním ostropestřce mariánského (semena nebo tinktura).
Denně vypijete několik sklenic vody, abyste zahnali žízeň. Hoďte do některé jednu šumivou tabletu Maxi Vita Exclusive Detox a za malou chvíli si můžete pochutnávat na osvěžujícím nápoji obsahujícím přírodní extrakt z ostropestřce mariánského, který přispívá zejména ke správnému trávení a činnosti jater. Je vhodný k pročištění při detoxikační kúře, pro kterou je jarní období velmi vhodné.
Lehká jarní polévka z červené čočky a belugy s fava fazolkami
3-4 porce
Ingredience:
- 100 g čočky beluga Menu Gold
- 100 g červené čočky celé Menu Gold
- 1,1 l zeleninového vývaru nebo 1l vody + zeleninový BIO bujón bez glutamátů
- 200 g fava fazolek nebo loupané mladé sóji
- 2 lžíce řepkového oleje
- 200 g mrkve
- 2 jarní cibulky
- 1 stroužek utřeného česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl, pepř
Na pánev vlijeme 100 ml zeleninového vývaru a přivedeme k varu, přidáme fava fazolky a 2-3 minuty prohřejeme. Fazolky scedíme a necháme v sítku okapat. Na řepkovém oleji lehce osmahneme jarní cibulku nakrájenou na kolečka a mrkev nakrájenou na kostičky. Přidáme utřený česnek, čočku beluga a zalijeme vývarem (můžeme přidat i vývar, ve kterém jsme připravili fava fazolky). Polévku přivedeme k varu a přisypeme červenou čočku. Přidáme tymián a vaříme do změknutí čočky beluga. Na závěr osolíme, opepříme dle chuti a podáváme.