Skotská palírna Glenmorangie představuje limitovanou edici whisky Glenmorangie A Tale of the Forest. Jde o první whisky z portfolia palírny Glenmorangie, která je vytvořená za pomocí ječmene sušeného společně s lesními bylinami. K oprášení této staré metody inspirovaly Dr Billa Lumsdena toulky lesem poblíž jeho domova. Ve whisky jsou tak patrné tóny aromatického jalovce, březové kůry a vřesu. Dárkové balení s motivem magického lesa navrhla thajská ilustrátorka Pomme Cham.
Svěží a lahodně bylinná, Glenmorangie A Tale of the Forest, inspirovaná zázrakem neustále se měnící přírody, vznikla, když se Dr Bill Lumsden, který stojí v čele Glenmorangie týmu, toulal lesy poblíž svého domova. Vznikla tak whisky, evokující vůně, zvuky a krásy lesa a obklopující smysly tóny borovice, jalovce a koriandru, doprovázenými jemným závanem kouře. Přidávají se tóny eukalyptu, pomeranče a v závěru lehké tóny dubu. Této jedinečné kombinace tým Glenmorangie docílil díky oprášení starodávné metody sušení ječmene společně s bylinami.
Thajská ilustrátorka Pomme Chan se spojila s Glenmorangie, aby zachytila výjimečnou chuť této whisky a přenesla ji na obal a etiketu. Při vymýšlení konceptu chodila Pomme hluboko do svého oblíbeného lesa v severním Thajsku, kde čerpala inspiraci ze svého okolí a z rozhovorů s doktorem Billem o Skotsku. Opojnost a hloubka této whisky inspirovala ilustrátorku Pomme Chan popustit uzdu své fantazii a vytvořit svůj magický les. Na dárkovém boxu této edice se prolíná kvetoucí vřes, aromatický jalovec, pomeranče a borovicové šišky.
„Pokaždé, když jdu do lesa poblíž domova, všimnu si něčeho nového, ať už je to vůně deště včerejší noci nebo zvuk listí, které různým způsobem šustí. Začal jsem si představovat, jak bychom mohli přivést les k životu ve whisky – sušením ječmene s lesními bylinami, jak to dělali naši předkové. Po mnoha experimentech jsme se zamilovali do chutí, které přinesl jalovec, březová kůra a vřes, abychom vytvořili Glenmorangie bujnou a rozmanitou jako samotný les. S vůní jehličí, lesního mechu, ostrosti jalovce a chutí eukalyptu, máty, hořkého pomeranče a vzdáleného kouře je whisky A Tale of the Forest nápojem, který vás obklopí, potěší a překvapí, ať už si ji vychutnáte hluboko v lese nebo v koktejlech doma." Dr Bill Lumsden, ředitel destilačního a výrobního procesu palírny Glenmorangie
„Jsem tak nadšená, že mohu spolupracovat s Glenmorangie na této lahodné limitované edici. Pro mě je les především o smyslech – vůni a také o tom, co vidíte a slyšíte. Prostřednictvím své ilustrace jsem chtěla zprostředkovat tajemnou hloubku lesa i byliny a chutě, které můžete ve whisky najít: vřes, jalovec, mátu... Doufám, že balení lidi vtáhne, aby se sami zasnili, jak si vychutnávají Glenmorangie A Tale of the Forest na túře nebo pikniku... v lese, samozřejmě!“ Pomme Chan, thajská ilustrátorka
Inspirace na “lesní“ koktejly
Novinka Glenmorangie A Tale of the Forest inspirovala sérii drinků nejen na lesní dobrodružství. Ve spolupráci s Emilem Årengem, barmanem světové třídy, vznikla série drinků, inspirovaných ingrediencemi, které najdeme v lesích po celém světě, v hlavní roli s Glenmorangie A Tale of the Forest. Tyto drinky se navíc snadno namíchají i v pohodlí domova.
Forest Old Fashioned Dr Billa
Ingredience
- 50 ml Glenmorangie A Tale of the Forest
- 10 ml jalovcový sirup (prodává například Sonnektor)
- 2 střiky bitters
- Ozdoba: větvička jalovce
Postup Do whisky sklenice vložte velkou kostku ledu. Do míchací sklenice s ledem přidejte Glenmorangie ATOF, jalovcový sirup a bitters a vše promíchejte dlouhou lžící, aby se směs prochladila. Přes sítko nalijte do připravené sklenice s kostkou ledu. Ozdobte větvičkou jalovce.
Hedgerow Sour
Ingredience
- 50 ml Glenmorangie A Tale of the Forest
- 40 ml jablečný džus
- 10 ml ostružinový sirup
- Ozdoba: čerstvé ostružiny nebo ostružinový prach
Postup Naplňte whisky sklenici kostkami ledu. Delší stranu shakeru naplňte do 3⁄4 ledem a přidejte Glenmorangie ATOF, jablečný džus a ostružinový sirup. Vše důkladně protřepejte, aby se směs promísila a prochladila. Přes sítko nalijte do připravené sklenice s ledem. Ozdobte ostružinovým prachem nebo čerstvou ostružinou.
Bilberry Warmer
Ingredience
- 40 ml Glenmorangie A Tale of the Forest
- 20 ml borůvkový likér
- 25 ml červený vermut (např. Martini Rosso)
- 5 ml hořký aperitiv (např. Campari)
- 50 ml voda
- 10 ml javorový sirup
- smetana
- Ozdoba: borůvky
Postup Smíchejte borůvkový likér, červený vermut, hořký aperitiv a vodu. Připravte si pánev a opatrně na ní směs společně s Glenmorangie whisky a javorovým sirupem ohřejte tak, aby nedošla k varu. Poté nalijte vše do připravené sklenky na nožičce a na vrch přidejte vrstvu smetany. Na konec dozdobte borůvkami.
Pine and Heather
Ingredience
- 60 ml Glenmorangie A Tale of the Forest
- 10 g čaj z borovicového jehličí
- 10 g čaj z vřesu
- 300 g horká voda
- 250 g krupicový cukr
- Ozdoba: mořská sůl a větvička borovice
Postup Nejprve si připravíte sirup z vřesu a borovice. Smíchejte oba bylinné čaje s 300 g horké vody a vše nechte louhovat minimálně hodinu. Poté vše přeceďte a smíchejte 250 g výsledného čaje s 250 g krupicového cukru. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Až do použití skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Přidejte do whisky sklenice velkou kostku ledu. V míchací sklenici s ledem promíchejte za pomoci dlouhé lžíce Glenmorangie A Tale of the Forest a 15 ml vytvořeného sirupu z borovice a vřesu. Poté směs nalijte do připravené sklenice s ledem a ozdobte špetkou mořské soli a větvičkou borovice.
Cherry Blossom Sour
Ingredience
- 40 ml Glenmorangie A Tale of the Forest
- 10 ml Yuzu džus
- 10 ml třešňový sirup
- 1 vaječný bílek
Postup Do shakeru nalijte Glenmorangie A Tale of the Forest, yuzu džus, třešňový sirup a bílek a vše bez ledu alespoň 30 vteřin protřepte (tzv. dry shake, aby se bílek promísil s ostatními ingrediencemi). Přidejte led a znovu vše důkladně protřepejte. Poté přeceďte přes sítko do sklenice na nožičce a dozdobte třešňovým květem.