Skip to main content

Recept na nejšťavnatější steak z krkovice

Krkovička patří mezi nejoblíbenější části vepřového a není se čemu divit. Jemně prorostlé maso je dokonale křehké a nevysouší se. Tajemství neodolatelné chuti tkví ve výběru správné marinády, ve které necháme maso dostatečně dlouho odpočívat. Připravte si ingredience podle našeho receptu a pochutnejte si na šťavnatém steaku z krkovice, který se stane hitem vašeho obědového menu.

Zaměřte se na výběr kvalitního masa, které poznáte díky jeho světle růžové barvě. Šťavnatost krkovice je dána především optimálním poměrem tuku a svaloviny. Vybírejte proto krkovičku s výrazným bílým mramorováním.

Krkovička je skvělá volba pro rychlý a chutný oběd. Při její přípravě můžete experimentovat s různými bylinkami a kořením. Oblíbenou kombinací je například česnek, rozmarýn, tymián a šalvěj, které masu dodají intenzivní chuť. Pokud máte rádi pikantnější varianty dochuťte maso trochou chilli papriček nebo pikantní paprikou.

Batátové hranolky mají nasládlou chuť a na rozdíl od klasických hranolků, obsahují více vlákniny a také méně sacharidů. Okořeňte batáty skořicí, pepřem a uzenou paprikou, zdůrazníte tím jejich přirozeně sladkou chuť.

„Rajčatová marináda se skvěle hodí k přípravě steaku z krkovice. Ti, kteří se soustředí na kvalitu, by proto měli volit protlak a omáčku z rajčat, která zrála na přímém slunci, protože pak mají bohatou chuť a obsahují žádoucí vitamíny a antioxidanty. V kvalitních protlacích a omáčkách nejsou přidány žádné konzervanty nebo další éčka, “ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.

Použijte osvědčené triky šéfkuchařů

● Základem je kvalitní maso. Pokud máte možnost, nakupujte maso z lokálních farem nebo od řezníka.

● Krkovici marinujte den před samotným vařením. Marinované maso je mnohem křehčí a chuťově komplexnější.

● Steaky by měly mít před zahájením tepelné úpravy pokojovou teplotu. Alespoň hodinu před pečením je proto vytáhněte z lednice.

● Tip pro pečení v troubě: Aby bylo maso uvnitř šťavnaté a ze stran křupavé, pečte ho nejprve na vyšší teplotu a poté stáhněte teplotu na nižší, při které se maso dopeče. Během pečení nezapomeňte maso průběžně podlévat. ● Pro ještě intenzivnější chuťový zážitek přidejte do marinády trochu koření z uzené papriky. Maso tak bude chutnat jako právě sundané z grilu.

ŠŤAVNATÁ KRKOVICE S BYLINKAMI A DIPY Z OMÁČEK

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 30 minut

Na 4 porce budete potřebovat:

● 4 plátky krkovice

● 4 stroužky česneku

● 4 lžíce rajčatového protlaku Spak

● Sůl, pepř

● Olej Na dohotovení:

● 4 batáty

● Sůl, pepř

● Olej

● Chilli omáčka Spak

● Mango omáčka Spak

● Česneková omáčka Spak

Postup: Batáty oloupejte, nakrájejte na hranolky, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Promíchejte a pak je nasypte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Maso jemně naklepejte, osolte a opepřete. Stroužky česneku prolisujte. Maso pak potřete česnekem a tenkou vrstvou protlaku. Na troše oleje ho opečte z obou stran dozlatova. Podávejte s batáty a omáčkami.

Sweet Chilli omáčka Spak 330 ml

Sweet chilli je přesně tak sladká a jemně pikantní, jak si milovníci asijské kuchyně představovali. Každá lahodná kapka přináší dokonalou vyváženost těchto dvou chutí, které umocňují kousky čerstvé papriky. Omáčka je nenahraditelným parťákem při vaření nejen asijských pokrmů. Pečlivost a preciznost, s jakou ve Spak omáčku připravili, ocení zákazníci také v kombinaci se smaženým jídlem.

Doporučená maloobchodní cena: 84,90 Kč

Mango omáčka Spak 330 ml

Omáčka připomíná svěží chuť ovoce a exotiky. Díky sladké chuti manga si budou konzumenti připadat jako na dovolené v cizokrajných zemích. I malá kapka překvapí svou šťavnatostí. Je perfektní v kombinaci s grilovaným sýrem, ale jedinečný požitek z jídla přinese také s masem nebo přílohou. Zářivě oranžová barva je jen třešničkou na dortu této dokonalé omáčky.

Doporučená maloobchodní cena: 84,90 Kč

Česneková omáčka Spak 330 ml

Pravá chuť česneku do české kuchyně neodmyslitelně patří. Jemnou krémovitost skvěle doplňují malé kousky česneku, které jen umocňují tolik charakteristické aroma a ostrou chuť. Na grilovací párty i při domácím vaření okouzlí jako ideální parťák k masu i zelenině. Přílohu, ať už v podobě hranolků, kroket nebo pečených brambor, pak dotáhne k dokonalosti.

Doporučená maloobchodní cena: 84,90 Kč

Master protlak Spak 180 g

Lahodný protlak je založen na vysoce kvalitních rajčatech, která dozrávají v Evropě na přímém slunci. Na výrobu 100 g protlaku bylo použito 400 g rajčat. Díky vysokému podílu rajčat je protlak velmi hustý a pro dosažení intenzivní rajčatové chuti pokrmu stačí přidat jen malé množství. Je bez konzervantů a je vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany.

Doporučená maloobchodní cena: 39,90 Kč

Bon Appétit