Leden 2024 – Španělské ptáčky patří bezesporu k nejoblíbenějších českým jídlům. Svůj původ nemají ve Španělsku, jak by mohl napovídat název receptu, ale nejspíš na dvoře císaře Rudolfa II., kde vařili i španělští kuchaři. Během staletí se recept měnil, až získal svoji dnešní podobu. Dnes jde o dušený závitek z hovězí roštěné naplněný anglickou slaninou, párkem, vajíčkem a kyselou okurkou, které vytvářejí na řezu krásnou barevnou strukturu. Závitek je svinutý a vzhledem se podobá ptáčku. Podává se s rýží nebo houskovými knedlíky přelitý lahodnou šťávou, a je to veliká dobrota.
Na čtyři větší porce s osmi ptáčky si připravte:
- 1 kg hovězích plátků (cca 8 plátků)
- 5 větších cibulí
- 4 vařená vajíčka
- 8 mini párků
- plnotučnou hořčici
- kyselé okurky
- 500 ml hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- 0,5 kg rýže
- asi 300 ml vody
A jak postupovat?
Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete ze všech stran. Z jedné strany maso potřete plnotučnou hořčicí a na plátek masa položte kyselou okurku, párek a půlku vajíčka. Plátek masa srolujte a za pomocí nitě nebo párátka maso zajistěte, aby náplň nevypadla. Do většího pekáče vložte nakrájenou cibuli a položte na ni připravené ptáčky. Potřete je ještě hořčicí a vše podlijte vodou. Vložte do trouby předem předehřáté trouby 220 °C a nechte maso zprudka opéct po dobu asi 30 minut. Poté pekáč zaklopte víkem, a snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě zhruba 1,5 až 2 hodiny doměkka. Jakmile jsou ptáčci upečení, odležte je bokem a šťávu přelijte do hrnce. Přidejte hovězí vývar a vše rozmixujte za pomocí tyčového mixéru. Rozmixovanou omáčku nechte ještě 5 minut vařit. V případě potřeby dochuťte solí. Podávejte s vařenou rýží nebo houskovým knedlíkem. Dobrou chuť!
Tip: Pokud vaše trouba peče nerovnoměrně, zkuste ji vyměnit za modernější. Například chytrá kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX v bytelném nerezovém provedení má nejen extra velký objem 77 l, ale také peče rovnoměrně. Klenutý vnitřní tvar byl kompletně přepracován; vzduch proudí díky novému řešení topných těles i rozmístění ventilačních otvorů stejnoměrně a teplota v celém prostoru trouby je stabilní. Trouba vám kromě tradičního pečení otevře dveře k mnoha dalším moderním tepelným úpravám pokrmů. Disponuje funkcí páry, a proto nabídne dokonalé výsledky nejen při pečení pečiva, ale i zdravou a chutnou přípravu masa, ryb i zeleninových pokrmů. Má i teplotní sondu a 22 automatických pečicích programů včetně programů pro pečení dezertů, chleba, drůbeže, pozvolné pečení při nízké teplotě nebo třeba pravou pizzu. Vyberte pouze typ jídla a jeho hmotnost a trouba zvolí správnou teplotu v úctyhodném rozmezí 30-300 °C i správný typ ohřevu, čas přípravy a navrhne i doporučené umístění v troubě. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li páru, povrch bude křupavější. I složitější pokrmy připravíte snadno s pečením v krocích, kdy si vše nastavíte na začátku a trouba už sama ohlídá zbytek. O snadné vyčištění trouby se postará parní funkce EcoClean a průběžné katalytické čištění větráku, které se samo spouští, jakmile trouba dosáhne teploty 85 °C a více. Trouba spadá do úsporné třídy A+. Stojí 11 990 Kč.