Kdo by neznal fish and chips, tradiční anglické jídlo, které bývá smažené v oleji a servírované v listu včerejších novin. Tuhle smaženou pochoutku můžete trochu odlehčit a obojí, tedy jak rybu, tak i hranolky připravit v troubě. Když zkombinujete horký vzduch a páru, upeče se treska tak, že bude vevnitř krásně šťavnatá a strouhanka na jejím povrchu křupavá a dozlatova pečená s minimem tuku. Vyzkoušejte skvělý recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo a na rybí prsty můžete navždy zapomenout.
Na čtyři porce budete potřebovat:
- 600 g filetu z tresky
- 1 vejce
- 1 lžíci dijonské hořčice
- kůru z poloviny citronu
- ½ lžičky sušeného česneku
- 1 lžíci hladké mouky
- panko strouhanku (speciální stouhanka s hrubší strukturou)
- ¾ kg brambor
- olej
- sůl a pepř
A jak na to?
1. Nejprve připravte hranolky. Oloupané brambory nakrájejte na delší hranolky, pod tekoucí vodou opláchněte a osušte v utěrce. Hranolky zakápněte asi dvěma lžícemi oleje, promíchejte a rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
2. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut při 200 °C. Pokud máte doma parní troubu, ideální je program pro horkovzdušné pečení při teplotě 200 °C se střední úrovní páry. Whirlpool a blog S vášní pro jídlo TISKOVÁ ZPRÁVA
3. Mezitím si připravte rybu: tresku nakrájejte na jednotlivé proužky, osolte a opepřete ze všech stran.
4. Připravte si obalovací směs, na kterou prošlehejte vejce s dijonskou hořčici, nastrouhanou citronovou kůrou a sušeným česnekem.
5. Proužky ryby nejprve obalte v mouce, potom ve vaječné směsi a nakonec v panko strouhance.
6. Obalenou rybu lehce zakápněte olejem, rozložte na pečicí rošt a vložte do trouby nad plech s hranolky. Tresku pečte společně s hranolky ještě dalších 20 minut dozlatova.
7. Podávejte s hráškem, který jen rozmrazíte a vidličkou rozmačkáte nahrubo, s tatarkou a klínkem citronu na zakápnutí.
Kaya má doma kombinovanou parní troubu Whirlpool W11I OP1 4S2 H s Wi-Fi a senzorovou technologií 6. SMYSL, která sama hlídá pečení podle zvoleného programu a nastavených parametrů při minimální spotřebě energie. Je vybavena i technologií SteamSense+ pro přípravu jídla pomocí horkého vzduchu s nízkou, střední nebo vysokou intenzitou páry a navíc umožňuje i vaření ve 100% páře. Trouba s mnoha ručními i speciálními funkcemi a automatickými programy umožňuje péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání chutí i vůní. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean za pomoci kombinace páry, smaltovaného povrchu a speciálního čisticího cyklu, před otisky prstů ochrání speciální povrchová úprava Silver Ice. Příjemné je i tlumené dovírání dvířek trouby. Doporučená cena je 32 900 Kč.