Na chuťovky ze streetfoodových festivalů, bister a food trucků už nemusíte čekat. Přeneste si jídlo z venku rovnou do vašich obýváků a připravte si s vašimi přáteli pohodový večer se skvělým jídlem. Tu pravou atmosféru vám pomohou vykouzlit streetfoodové extra křupavé McCain hranolky Crispers. Výjimečný tvar V-hranolků se skvěle hodí ke všem jídlům, od omáček až po stylové špízy.
A ví to i šikovná česká blogerka Svatava Coolinářka Vašková (@svatavacoolinarka), která pro vás uvařila chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Tak neváhejte a připravte si typické pochoutky, které si můžete dopřát i bez návštěvy restaurace.
FISH´N´CHIPS
- 1 balení McCain hranolků Crispers
- 500 g mořské ryby (treska, tilápie a jiné)
- 1/2 hrnku hladké mouky + trochu na obalení
- 1 lžička jedlé sody
- cca 100 ml piva
- 1/2 lžičky soli
- olej na smažení
- 1 hrnek zeleného hrášku
- 1 lžička másla
- sůl
- tatarská omáčka
- citrón
Hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu. Zelený hrášek spařte horkou vodou v cedníku a potom ho na lžičce másla jen lehce prohřejte. Následně ho rozmačkejte šťouchadlem na brambory a lehce osolte.
Maso z mořské bělomasé ryby si nakrájejte na středně velké kousky a z obou stran ho osolte. Nyní si připravte těstíčko z prosáté hladké mouky, jedlé sody, soli a světlého piva. Ihned směs důkladně ruční metlou zpracujte, aby se nevytvořily hrudky. Vznikne těstíčko, konzistencí podobné tomu na palačinky.
Ve větší pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, obalte nasolenou rybu v hladké mouce a pak v těstíčku a dejte ji ihned smažit dozlatova z obou stran.
Hotovou rybu i hranolky podávejte s tatarskou omáčkou, s mačkaným zeleným hráškem a upečenými hranolky McCain Crispers.
HRANOLKY S AVOKÁDOVÝM GUACAMOLE A RAJČATOVOU SALSOU
McCain hranolky Crispers připravte podle návodu v troubě a servírujte je s připravenými dipy podle následujících receptů.
Guacamole
- 1 velké zralé avokádo
- 4 cherry rajčátka
- 1 jarní cibulka
- chilli paprička (podle chuti)
- 1/2 malého stroužku česneku
- hrst čerstvého koriandru
- šťáva z 1/2 limetky
- špetka římského kmínu
- špetka soli
- pepř
Avokádo zbavte slupky a pecky, nakrájejte ho na větší kusy a vložte do mixéru společně s cherry rajčaty, jarní cibulkou, česnekem, čerstvým koriandrem a chilli, v množství podle vaší chuti. Přidejte římský kmín a všechno společně rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs ochutnejte a přidejte šťávu z limetky, sůl a pepř.
Rajčatová salsa
- 3 střední rajčata
- 1/2 červené cibule
- šťáva z 1/2 limety
- 1 stroužek česneku
- chilli paprička (podle chuti)
- hrst čerstvého koriandru
- špetka mletého římského kmínu
- pepř
- sůl
- olivový olej
Umytá rajčata a červenou cibuli nakrájejte na jemno a smíchejte s nasekaným koriandrem. Přidejte limetkovou šťávu, olivový olej a podle chuti prolisovaný česnek, špetku římského kmínu, sůl, pepř a nasekanou chilli papričku. Připravenou salsu dejte nejméně na hodinu do lednice.
V-HRANOLKY CRISPERS S CHILLI CON CARNE
- 1 balení McCain hranolků Crispers
- 400 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- špetka kajenského pepře (nebo podle chuti)
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 170 ml hovězího vývaru
- 200 g plechovka krájených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 g plechovka červených fazolí
- sůl
- pepř
- 25 g hořké čokolády
- krémová zakysaná smetana
V-hranolky Crispers připravte v troubě podle návodu na obalu.
Olej vlijte do tlustostěnného hrnce a na něm orestujte najemno nasekanou cibuli. Asi po dvou minutách přidejte na plátky nasekaný česnek a společně restujte ještě asi minutu. Do hrnce přidejte mleté hovězí maso, osolte ho a opepřete a zprudka orestujte. Když je maso osmažené, přidejte rajský protlak, papriku, kajenský pepř a římský kmín. Společně zarestujte a ihned přidejte krájená rajčata z plechovky a hovězí vývar. Hrnec zaklopte a chilli duste 30 minut. V průběhu vaření ho občas promíchejte.
Na závěr do chilli vmíchejte scezené červené fazole z plechovky a hořkou čokoládu. Směs ochutnejte a dosolte dle vaší chuti. Chilli con carne můžete pro zjemnění doplnit zakysanou smetanou a servírujte ho v misce s křupavými hranolky McCain.
HRANOLKY S KACHNÍM MASEM NA ASIJSKÝ ZPŮSOB
- 1 balení McCain hranolků Crispers
- 2 kachní prsa s kůží
- 2 špetky mletého římského kmínu
- 2 špetky mletého sušeného zázvoru
- olej na smažení
- jarní cibulka
- čerstvá chilli paprička
- Hoisin omáčka
Nejprve kachní prsa omyjte a osušte papírovou utěrkou. Kůži nakrojte do mřížky. Důkladně je osolte a okořeňte mletým římským kmínem a zázvorem.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na rozpálenou pánev (ideálně litinovou) dejte orestovat obě masa kůží dolů, aby pustila tuk. Když začne zlátnout a samo se pustí pánve, obraťte ho a nechte zatáhnout i z druhé strany.
Prsa přendejte na malý pekáček s pečícím papírem a dejte je (kůží nahoru) do trouby dopéct na cca 10 minut, tak aby se maso příliš nevysušilo a zůstalo růžové.
V mezičase, kdy se pečou kachní prsa, připravte v troubě McCain hranolky Crispers podle návodu na obalu.
Dopečená kachní prsa před servírováním nakrájejte na tenké plátky, posypte nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou a přelijte je omáčkou Hoisin. Podávejte s V-hranolky Crispers.