Skip to main content

Letní mlsání bez cukru

V letních měsících se většina z nás stravuje především lehce. Snad za to může velké horko, díky kterému nemáme až takový hlad. Vybíráme si pokrmy lehké jak na přípravu, tak i do žaludku. Kolikrát se zamýšlíme i nad vhodnou alternativou, jak si osladit život, aniž bychom využili bílý cukr. Zcela bez výčitek si můžeme pochutnat na oblíbených sladkých pokrmech díky sladidlu z rostliny stévie – Irbis.

Meruňkový džem

  • 1 kg vyzrálých meruněk
  • 100 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
  • 150 ml vody

 

Postup: meruňky omyjeme a vypeckujeme. Takto upravené ovoce vložíme do hrnce, který není náchylný k připalování. Přisypeme sladidlo Irbis Stévie a zalijeme určeným množstvím vody. Vše na mírném ohni za občasného promíchání povaříme cca 15–25 minut (až se směs rozvaří). Hotový džem (ještě horký) plníme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a nakonec sterilujeme 20 minut.

Palačinky s ovocem

  •  500 ml mléka
  • 5 g sladidla Irbis se sladidly z rostliny stévie
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 1 vejce
  • 200 g měkkého tvarohu
  • špetka soli
  • olej na smažení

 

Postup: vejce rozdělíme na žloutek a bílek. V mléce ruční metličkou rozšleháme mouku, 5 g sladidla Irbis Stévie, žloutek a sůl tak, až je směs hladká a bez hrudek. Pánvičku rozpálíme, dáme pár kapek oleje, naběračkou nalijeme těsto, které opatrně rozlijeme po celém povrchu pánve a na mírném ohni usmažíme po obou stranách. Poté každou palačinku naplníme ovocem ze sezónní nabídky. Dle chuti přelijeme čokoládou. Náš tip: pro zvýraznění chuti těsta můžeme přidat lžičku nastrouhané kůry z citronu nebo špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

Bon Appétit