Letošní podzim a zima budou jiné. Místo vánočních večírků, teambuildingů a posezení s přáteli v oblíbených hospůdkách a barech budeme o poznání častěji sedět doma. Jestli chcete nudné podzimní dny rozzářit a namíchat třeba pro kamarády a kamarádky i v domácích podmínkách koktejl jako z baru, máme pro vás návod. Inspirujte se recepty, které zvládnete doma a za pár minut.
Cloudy Bubbles
Jednoduchý koktejl, který se hodí k domácí pohodě. Na jeho přípravu budete potřebovat oblíbené a snadno dostupné podzimní suroviny, jako je jablečný mošt a skořice. Pro zjemnění chuti použijte Bohemia Sekt demi sec, jehož chuť je prověřená 50 lety tradice. Pokud si dáváte zrovna pauzu od alkoholu, vyzkoušejte verzi bez rumu a s nealkoholickým sektem.
Ingredience
- 2 cl světlý rum.
- 1 cl medová voda.
- 5 cl jablečný mošt.
- 5–6 cl Bohemia Sekt demi sec.
- Sušené jablko a skořice na ozdobu.
Postup: V kalíšku se středně teplou vodou rozpustíme lžičku medu v poměru 1:1. Připravenou sklenici na stopce naplníme ledem. Postupně přiléváme světlý rum, jablečný mošt a medovou vodu. Do hotového základu pomalu doléváme Bohemia Sekt demi sec. Nápoj promícháme tak, aby se všechny ingredience spojily. Na závěr dozdobíme plátkem sušeného jablka a skořicí.
Tip barmana: Pro dosažení originální chuti koktejlu se vyhněte použití náhražek, například jablečného džusu, který má jinou konzistenci i příchuť než mošt.
Hrušková Mimosa
Podzim klepe na dveře, ale to neznamená, že by byly za námi i příjemně strávené chvíle. Hezké okamžiky nás čekají i v této roční době. A k nim se báječně hodí to nejlepší z podzimní nabídky – sezónní ovoce. Cava Freixenet Carta Nevada, svěží a sladká, pak dovede z nich připravený drink k dokonalosti.
Ingredience:
- Cava Freixenet Carta Nevada.
- 500 ml hruškového džusu.
- 1 jablko nakrájené na tenké plátky.
- 3 celé skořice + další na ozdobu sklenic.
- Snítky tymiánu na ozdobu.
Postup: Hruškový džus krátce povařte s celou skořicí. Nechte vychladnout. Sklenice naplňte ledem a do poloviny nalijte připravený džus. Dolijte Cavou Freixenet Carta Nevada a ozdobte plátkem jablka, který předem pokapejte citronovou šťávou, aby si zachoval barvu. Na závěr připojte celou skořici a snítku tymiánu.
Mionetto blueberry lemon
I když to za okny na léto rozhodně nevypadá, připomenout si ho můžete snadno a rychle pomocí svěžího citrusového drinku. A vitamíny se přeci hodí, ne?
Ingredience:
- 1,5 dcl Prosecco Mionetto.
- 4 cl limoncello.
- 2 cl citronový sirup.
- borůvky, tymián a citrón na ozdobu.
- led.
Postup: Do sklenky vložte několik kostek ledu. Ty zalijte proseccem, sirupem a limoncellem. Dobře promíchejte a ozdobte tymiánem, borůvkami i citrónem.
Mock Mimosa
Chcete pohostit abstinenta, řidiče nebo toho, kdo si právě dává podzimní detox? Připravte mu nealkoholický koktejl. Abyste dosáhli požadované chuti drinku a zachovali příjemné perlení, přidejte nealkoholický Bohemia Sekt.
Ingredience:
- 1 cl medová voda.
- 5 cl čerstvá mandarinková šťáva.
- 5–6 cl nealkoholický Bohemia Sekt.
- Rozmarýn a řez mandarinky na ozdobu.
Postup: V kalíšku se středně teplou vodou si rozpustíme lžičku medu v poměru 1:1. Sklenici naplníme ledem. Poté přidáváme postupně mandarinkovou šťávu, medovou vodu a doléváme nealkoholickým Bohemia Sektem. Poté promícháme všechny suroviny a na závěr dozdobíme rozmarýnem a řezem mandarinky.
Tip barmana: Pokud lehce opálíte rozmarýn, docílíte tak příjemného rozvonění této bylinky.
Havajské potěšení
Oproti dřívějšku máme dnes výhodu, že i během podzimu a zimy bez problémů seženeme rozmanité druhy ovoce, se kterým bez problémů vykouzlíte parádní letní koktejl. Pokud si chcete připomenout léto, vsaďte na vinný koktejl Havajské potěšení.
Ingredience:
1 ks ananasu.
Bílé víno Motýl.
Led.
Dekor: snítka máty na ozdobu.
Postup: Ananas oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme jej do mixéru a spolu s ledem rozmixujeme na smoothie. Poté nalijeme do skleničky a dolijeme vychlazeným bílým vínem Motýl v poměru 1:1. Na ozdobu použijeme snítku máty, případně plátek ananasu.
Sharp company
Koktejl sladkokyselé chuti se štiplavým závěrem udělá velký dojem. Díky zázvoru je ideální jak pro sychravé večery, tak i jako koření nejen domácích večírků. Jeho příprava je sice náročnější a vyžaduje použití šejkru, za vynaložené úsilí vám bude odměnou koktejl jako od profesionála.
Ingredience:
- 2 cl Bourbon.
- 1 cl čerstvá citronová šťáva.
- 2 cl medová voda
- 3 plátky zázvoru.
- 5–6 cl Bohemia Sekt Brut.
- Kandovaný zázvor a tymián na ozdobu.
Postup: Čerstvý zázvor rozmixujeme tyčovým mixérem nebo rozdrtíme v hmoždíři. Poté dáme do šejkru a postupně přiléváme bourbon, medovou vodu a citronovou šťávu. K surovinám přidáme kostky ledu a šejkrujeme. Abychom vyloučili zbytky zázvoru, důkladně cedíme přes sítko. Hotový základ přelijeme do sklenice na stopce a pomalu dolijeme sektem a promícháme. Na závěr ozdobíme kandovaným zázvorem a tymiánem.
Tip barmana: Intenzitu jednotlivých chutí si každý může vyladit dle svých preferencí. Pro milovníky kouřových chutí doporučuji nahradit bourbon kouřovou skotskou whisky.